Czy kwiaty można jeść? Jak najbardziej! Skoro jemy liście i łodygi niektórych roślin i ziół, dlaczego nie mielibyśmy jeść także kwiatów? Niektóre z nich już zadomowiły się na polskich stołach, jak na przykład kwiaty cukinii. Inne szturmem zdobywają podniebienia kolejnych miłośników lekkiej i smacznej kuchni. Które kwiaty są jadalne i które z nich warto zasadzić w swoim ogrodzie? Oto kilka najważniejszych rzeczy, które musicie wiedzieć zanim trafią na Wasze talerze.
Które kwiaty można jeść?
Jest ich wiele – pośród roślin, które często już mamy w ogrodach i tych dziko rosnących na łąkach. Pierwsza i najważniejsza zasada jest taka, że można jeść kwiaty wyłącznie ze sprawdzonego źródła – własnego ogrodu, ogrodu znajomych lub łąki, położonej z dala od ruchliwych ulic. Pod żadnym pozorem nie jedzcie kwiatów z kwiaciarni – mogą być potraktowane szkodliwą chemią. Jadalne kwiaty roślin dziko rosnących to na przykład fiołek polny, bratek polny, stokrotka i chaber bławatek. Świetnie sprawdzą się w sałatkach i surówkach. Kwiaty czarnego bzu będą dobrą podstawą do syropu na przeziębienie. Można je także smażyć w cieście naleśnikowym – podobnie jak robinię akacjową.
Rabaty kwiatowe – Jeśli chodzi o rośliny ogrodowe, kwiatem wykorzystywanym do tworzenia aromatycznych konfitur jest róża. Kto z nas nie kocha ciepłych pączków z konfiturą z płatków róży? Intensywnie pomarańczowe kwiaty aksamitki znakomicie pasują do sosów, a kwiaty nasturcji ogrodowej nadadzą daniom pikantności. Jadalnych kwiatów roślin ogrodowych jest naprawdę dużo i każdy z nich ma nieco inne wartości smakowe, odżywcze a nawet lecznicze. Na pewno warto spróbować nagietka lekarskiego (używanego często zamiast szafranu), lilaka (o cytrynowym posmaku), lawendy (o pięknym aromacie), ogórecznika lekarskiego (o posmaku ogórka), malwy (o słodkawym smaku), liliowca (pasuje do dań azjatyckich), bratka (zawiera mnóstwo witaminy C), stokrotek (o lekko miętowym smaku), mniszka lekarskiego (o miodowym posmaku) i wielu, wielu innych!
Gdzie założyć jadalną rabatę?
Rabata z kwiatami, które będą przeznaczone do jedzenia, powinna się znajdować z dala od drogi, po której poruszają się samochody. Ogródek jadalnych kwiatów może być częścią całorocznej rabaty lub stanowić oddzielną część ogrodu, np. w pobliżu domu i kuchni. Ale jeśli nie masz miejsca w ogrodzie – nic straconego – z powodzeniem zasadzisz wiele odmian kwiatów w donicy na balkonie lub tarasie. Zacznij od pospolitych kwiatów jednorocznych, tanich i łatwych w uprawie, które szybko dadzą obfite zbiory.
Jak zbierać i przechowywać kwiaty?
Ze względu na delikatność, kwiaty powinny być spożywane jak najszybciej po ich zerwaniu. Pozwoli to zachować ich walory smakowe, odżywcze oraz wizualne. Należy sprawdzić czy na płatkach nie ma żadnych małych owadów. Jeśli kwiaty są ze sprawdzonego źródła i nie były pryskane, nie musimy ich myć przed podaniem. Im szybciej trafią na talerz, tym lepiej. Co ważne, jeśli nie wiemy, czy dany kwiat jest jadalny – po prostu go nie jedzmy. Trujące kwiaty to na przykład azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczniki. Kwiatów nie powinny jeść osoby z alergią na dany pyłek.
Niektóre gatunki z powodzeniem możemy ususzyć i używać w formie przypraw przez cały rok. Zaliczają się do nich np. chaber bławatek i aksamitka. Świeże płatki należy rozsypać na papierze do pieczenia lub papierowym obrusie i suszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu (aby nie straciły koloru). Następnie przechowujemy je w szczelnym pojemniku.
Chyba nie musimy dłużej przekonywać Was do tego, że założenie rabaty z jadalnymi kwiatami to świetny pomysł. Szybko zakochacie się w smaku i w wyglądzie dań z dodatkiem kwiatów, a ich zbieranie zaraz po porannej rosie będzie prawdziwą przyjemnością. Wasz ogród nie musi wcale wyglądać jak grządka warzywna, aby rosło w nim jedzenie – może nadal być piękny, a zarazem funkcjonalny. A dodatek kwiatów w daniach sprawi, że każdy posiłek będzie oryginalny, ciekawy i wykwintny.
Źródła zdjęć: iStock.com/Malykalexa; jordachelr; Hanne-Kobaek; itasun; AKodisinghe; yulyao; robertprzybysz; Madeleine_Steinbach